Skip to main content

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong

Wat is Chi?

Onze levensenergie

Zowel vanuit de Yoga en de Zhineng Qigong traditie staat chi centraal. Vanuit de yoga spreken we over prana, de Chinese noemen het chi en de Japanners noemen het ki. In het Nederlands wordt het vertaald met levensenergie. Een concept van universele levenskracht, waaruit het hele universum bestaat. Dus chi is de bron van alle vormen van leven.

Burnout als je al je basis chi (levenskracht) verspild hebt.

Bij een heftige burnout heb je al je basis chi verspeeld en is het van groot belang eerst aan de chi voorraad te gaan werken. Nu wordt chi gevoed en ontrokken aan het lichaam op verschillende niveaus. We kunnen onze basis chi aanvullen door middel van oefeningen, maar als we de oorzaak van het chi lek niet aanpakken, heeft dat geen zin. Het is daarom groot belang, dat je bewust wordt waaraan je je chi verspeelt. Door middel van Zhineng Qigong leer je je eigen chi voorraad te beheren en aan te vullen.

vrouwarmenhoog

Wat is Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong is door de Chinese overheid erkend als de meest helende vorm van de elf bestaande Qigong vormen. Bij meer dan 95% van de 300.000 onderzochte patiënten was de Zhineng Qigong training effectief of zelfs bijzonder effectief voor het versterken van lichaam en geest. Deze vorm is onder de naam Chi Neng Qigong naar Europa gebracht.

Bij Zhineng Qigong (in Europa dus Chi neng Zhineng Qigong genoemd) gaat het vooral om het bewegen van het lichaam met een gefocuste geest. De unieke Zhineng Qigong omvat elementen uit het Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme en de traditionele Chinese geneeskunde als ook invloeden van de moderne wetenschap.

Het bestaat uit eenvoudige oefeningen, die de doorstroom van energie stimuleren en je lichaam ontspannen en krachtig maken. Door het trainen leer je je eigen energie te beheren op fysiek, emotioneel, spiritueel en mentaal niveau.

Het ontstaan van Zhineng Qigong

Dr. Pang Ming

Dr. Pang Ming (geboren in 1940) is de grondlegger van Zhineng Qigong. Hij beoefende al vanaf zijn zesde jaar Zhineng Qigong, tai chi en martial arts bij negentien grootmeesters. Hij studeerde medicijnen aan de medische universiteit van Beijing. Op achttienjarige leeftijd was hij een van de jongste artsen ooit. Daarna studeerde hij vier jaar Traditional Chinese Medicine (TCM) met acupunctuur als specialisatie.

Daarnaast verdiepte hij zich in de grote filosofische stromingen van de wereld, zoals het Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme en het Hindoeïsme. Vanuit al die achtergronden ontwikkelde hij Zhineng  Qigong.

Gedegen wetenschappelijk onderzoek

In November 1991 richtte Dr Pang Ming het Huaxia Zhineng Qigong Training Centre op, een medicijnloos ziekenhuis waarbij Zhineng Qigong de enige therapie vormde. Een jaar later ontstond  ook het Hebei Huaxia Zhineng Qigong Research en Recovery Centre. Dr Pang Ming wilde zo het mysterie van Zhineng Qigong ondersteunen door gedegen wetenschappelijk onderzoek.

In circa tien jaar bezochten meer dan 300.000 patiënten het training centrum  om aan hun gezondheid te werken. Alle patiënten werden vooraf volledig gediagnosticeerd, trainden dan voor een maand en dan werden dezelfde testen herhaald. Bij meer dan 95% was de training effectief of zelfs bijzonder effectief.

Zhineng Qigong de best helende vorm

In 1998 ontving Dr. Pang Ming als eerste een certificaat van waardering van de Chinese overheid omdat van de elf onderzochte Zhineng Qigong vormen, Zhineng Qigong als de best helende vorm werd erkend.

Dr. Pang Ming de grondlegger van Zhineng Qigong.

Verdieping Zhineng Qigong door trainingsmiddagen in Den Helder

Yoga ruimte Vismarkt 5

De verdieping in gaan en werken aan je vrijheid

Het doel van de Zhineng Qigong traingsmiddagen is, om samen met een groep mensen, de verdieping in te gaan. Te gaan trainen voor jouw persoonlijke doel. Dat doel zou o.a. kunnen zijn: innerlijke rust, gezondheid, het verbeteren van je concentratie, ontwikkelen van je innerlijke kracht of het verminderen van pijn. Maar bovenal te gaan werken aan je vrijheid door de manier waarop je naar je leven kijkt. Dr. Pang Ming omschreef het als volgt: “Het doel van Zhineng Qigong is de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je de sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid”.

De Zhineng Qigong trainingsmiddagen worden gegeven door Imana in Vismarkt 5 Den Helder van 13.00 -17.00

Het nut van dagelijks trainen

Wil je werkelijk verandering in je leven brengen door het beoefenen van Zhineng Qigong dan is het van groot belang om iedere dag te oefenen. Al is het maar twintig minuten. De chi stroomt in 24 uur door je lichaam. Dus door dagelijks te trainen geef je je lichaam een dagelijkse onderhoudsbeurt. Waarbij je schoonmaakt, ontspant en je lichaam en geest versterkt. Doordat je samen gaat trainen met dezelfde instelling versterk je het chi (energie) veld en dus elkaar.
Voor info over de geplande data zie agenda of contact Imana