Skip to main content

Wat is Yoga

Yoga

Wat is Yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent verbinding, eenheid of samenbrengen. Yoga ontstond ruim 4000 jaar geleden in het deel van de wereld dat wij nu als India kennen. Wijzen kwamen tot de ontdekking dat een mens bestaat uit: lichaam, verstand, emoties en de geest. En dat die delen ieder op hun beurt, de eigen verlangens bevredigd willen zien. Door deze tegengestelde verlangens ontstaan er spanningen en verspillen we energie. Dit weerhoudt ons om te functioneren als een geheel, waardoor ons volledig potentieel niet kan worden gerealiseerd. Door middel van de combinatie van aandacht op de ademhaling en het doen van asana’s (oefeningen) wordt de weg vrijgemaakt om eenheid in jezelf te ervaren.

Hatha Yoga

Hier in het westen wordt vaak hatha yoga beoefend. Waarbij we met ontspannen gerichte aandacht werken met en aan het lichaam. Doordat je bepaalde lichaamshoudingen aanneemt en bewust wordt van je ademhaling gaat de aandacht als vanzelf naar binnen. Hierdoor ontstaat ontspanning die moeiteloos over kan gaan in meditatie. Daardoor voel je je meer in evenwicht en is er innerlijke rust waardoor stress (de grote ‘killer’ of veroorzaker van o.a. burnouts) verdwijnt of in ieder geval veel minder wordt. Onderzoekingen hebben uitgewezen dat ontspannen werken veel productiever en effectiever is dan gestrest werken. Je doet als het ware meer en beter in minder tijd. Het woord hatha bestaat uit ha( zon) en tha (maan). Dus het gaat om de vereniging van de tegenpolen in jezelf. De juiste balans tussen lichaam en geest, denken en voelen en tussen de buitenwereld en jezelf. Vanuit de hatha yoga ben ik me verder gaan verdiepen d.m.v. de opleiding meridiaan yoga& de energie van de 5 elementen. Deze houdt zich bezig met de energiestroom door het lichaam via de meridianen(energiebanen) en de bewustwording van de verschillende elementen in jezelf.

Waarom yoga?

Steeds meer mensen krijgen te maken met het gevoel uit balans te zijn. Dit kan een normale reactie zijn op dit soms stressvolle bestaan. Vage klachten die zich in het lichaam uiten d.m.v. maagklachten, hoofdpijn, rugpijn en dergelijke. Maar ook vaak als psychische klachten zoals nervositeit, spanningen en depressie.
Yoga kan je helpen bij het loslaten van lichamelijke en geestelijke spanningen. Hierdoor ontstaat een betere balans tussen lichaam en geest. Waardoor je evenwichtiger, ontspannen en krachtiger in het leven kan staan.

De kracht van yoga

De kracht van yoga is dat iedereen het op zijn of haar niveau kan beoefenen. Bewust worden van jouw eigen grenzen, die te respecteren en tevens op zoek te gaan naar ontspanning en nieuwe mogelijkheden. Er wordt van alles verteld over yoga maar het ervaren is het allerbelangrijkst. Pas vanuit de persoonlijke beleving kan je tot de conclusie komen wat het voor jou betekent.

Het is mogelijk om een losse les te nemen.